• {{user.userFirstname}} {{user.userLastname}}
  • Вихід

Коли варто купувати долар?

Багато українців хоч і отримують зарплату в гривнях, проте звикли зберігати свої заощадження в доларах. За всі роки незалежності в нашій країні місцева валюта ніколи не була сильною і стабільною, тому люди серйозно побоюються, що вона може остаточно знецінитися. Прості українці, а також досвідчені інвестори в якості одного з кращих активів розглядають долар США, а також євро, фунти стерлінгів, швейцарські франки, китайські юані та ін. Такий вибір легко пояснюється високою ліквідністю, що дозволяє купити і продати гроші з мінімальною комісією.

Коли курс долара найвищий?

Коли купляти валюту?

В Україні в останні місяці курс долара виріс і здавати свої позиції не збирається. Це викликано ослабленням місцевої економіки, викликаної пандемією Covid-19. для покупки долара зараз не найвдаліший час, так як поки курс тримається на позначці 28,5 грн/долар. З іншого боку, в початку 2021 року долар може ще сильніше вирости, тому якщо вам дуже потрібна валюта, то можна її купувати невеликими порціями. Сьогодні ситуація на валютному ринку залежить від різних чинників: зовнішня економіка, політика, військові конфлікти, співпраця з МВФ.

Деякі експерти радять замість долара купувати євро, то така стратегія не завжди виправдана, так як співвідношення євро до долара також може змінюватися. Точно спрогнозувати дану валютну пару складно. Українці можуть формувати валютну корзину з різних грошових одиниць крім USD. Зберігати отримані гроші можна як вдома, так і в банку. На думку аналітиків банківські вклади, депозити та інвестиції - більш надійний варіант, який вбереже валюту від знецінення і принесе додатковий дохід.

Як вибрати час для покупки?

USD, як і інші світові валюти, вільно котируються на валютному ринку. Його вартість стосовно інших валют постійно змінюється, така динаміка визначається, як правило, мікроекономічними факторами. Якщо валютна рецесія носить короткостроковий характер і не обумовлена глобальною кризою в політичній ситуації або економіці країни, то невеликі скачки місцевої валюти - це нормально.

Якщо немає ніяких глобальних впливів на стан валютного ринку, то підібрати момент для оптимального обміну не складе труднощів. Як правило, влітку зміцнюється національна валюта, а от ближче до зими і навесні долар підсилює свої позиції. В Україні найкращим часом для покупки USD є:

  • період з 15 по 20 число кожного місяця. Це пов'язано з тим, що багато великих компаній в цей період сплачують податки в бюджет і готуються до зарплатних виплат. Вони продають зайву валюту, тому гривня в цей момент зміцнюється;
  • час з грудня по січень кожного року. У цей період з держбюджету країни перераховуються кошти від іноземних країн-партнерів, в рахунок оплати енергоносіїв. Природно, ці надходження переводяться у вільно конвертованій валюті;
  • кінець кожного кварталу. В цей час український бюджет здійснює виплати за зовнішніми боргами. Нацбанк масово скуповує інвалюту, що також позначається на її курсі.

Можна також умовно виділити періоди, коли валюту краще продавати. Наприклад, якщо ви помітили, що долар різко впав в ціні можете його частково продати. Щоб бути в курсі останніх фінансових подій в країні і в світі, потрібно вивчати фінансові прогнози

Висновки

Якщо ви хочете вигідно купувати долар і заробляти на валютній різниці, необхідно засвоїти два простих правила:

  1. Купуйте валюту на самому початку зростання її вартості. Продаємо валюту на самому початку зниження ціни на неї.
  2. Зберігайте ваші заощадження в 3-6 іноземних валютах. Навіть якщо на якийсь із них ви втратите, то інші компенсують даний прорахунок і дадуть очікуваний дохід.

Купуйте долар в міру необхідності. Незважаючи на нестабільний економічний стан, викликаний коронавірусом, USD зберігає свої позиції і як і раніше залучає бізнесменів, трейдерів, інвесторів.