0800331582

Чому зростає курс долара?

Українська гривня знову увійшла в період девальвації і повільно здає свої позиції з вересня 2020 року. Чому долар зростає і який курс буде далі? Експерти висувають різні гіпотези і прогнози. У 2019 UAH продемонструвала найвищі темпи зростання серед інших валют включаючи долар, оскільки вона "увійшла" з показником 27 і вийшла з курсом в 24. Однак через епідемію коронавірусу почалися проблеми на світовому ринку, тому більшість валют поводяться нестабільно. Українці вже кілька місяців спостерігають за стрибками гривні і не знають, в якій саме валюті зберігати свої заощадження.

Основні причини зростання і падіння курсу долара

Курс долара Україна

Сьогодні на гривню впливають ціни на світовому ринку, поведінка великих інвесторів і бізнесменів, пандемія COVID-19, допомога МВФ, а також світова фінансова криза. Останнім часом інвестори втратили інтерес до українських ОВДП через зниження облікової ставки. Негативно впливає на українську валюту зниження імпорту і експорту, адже зараз відчувають фінансові кризи навіть такі гіганти, як Китай і США. Що стосується співпраці з міжнародними кредиторами, то Україна регулярно отримує транші, виконуючи ряд вимог. Одним з таких є невтручання в роботу НБУ. Кожен новий транш зміцнює гривню і обвалює долар.

Можна розглянути детально, як змінювався курс долара з початку пандемії в Україні:

  • на початку березня 1 долар становив 24,5 гривні, але вже до кінця місяця цей показник досяг 28 гривень через паніку населення і введення карантинних заходів;
  • в квітні-травні гривня трохи виросла, проте до кінця травня знову просіла, так як країна виплачувала зовнішні борги;
  • в червні-липні долар зміцнювався через діяльність НБУ і діяльності уряду;
  • в серпні національна валюта зміцнилася за рахунок експорту сільгосппродукції;
  • у вересні гривня знову почала просідати через девальвацію, а долар - рости;
  • в жовтні зберігається тенденція зміцнення USD, зараз він коштує близько 28,50 гривень і це ще не межа. Можливо, долар виросте до 30 гривень.

Основні прогнози щодо довгострокової перспективи гривні більш оптимістичні. НБУ намагається не допускати загрози для гривні, тому купує долар, коли це необхідно. Проте, українці зберігають песимістичний настрій, очікують девальвацію і купують масово іноземну валюту, через що гривня ще більше дешевшає.

Як часто може змінюватися курс долара за день?

Загальний курс валют щодня ставить НБУ після проведення міжнародних торгів. Увечері він публікує офіційні дані і діють добу, після цього формується новий курс. Як правило, всі банки і обмінники беруть даний показник і додають до нього свою комісію, саме тому курс скрізь буде трохи відрізнятися. У комерційних банках, обмінних пунктах і чорному ринку він може змінюватися кілька разів на день.

Щоб уникнути неприємних несподіванок при обміні валют, варто заздалегідь переглянути курси валют, включаючи оптовий і роздрібний, а також "заморозити" його на поточному рівні. Така опція доступна в обмінних пунктах Kit Group. Для цього потрібно залишити відповідну заявку на сайті обмінника і швидше їхати до найближчої філії. Каси обладнані устаткуванням для перевірки валют, тому в Kit Group ви не отримаєте фальшиві купюри.