• {{user.userFirstname}} {{user.userLastname}}
  • Вихід

Найдорожчі монети світу

Найдорожчі монети світу

Вважають, що велику цінність мають не монети, а банкноти, проте це не зовсім так. Багато людей прирівнюють монети до марної дрібниці, яку варто швидше збути з рук. Однак у світі існують і по-справжньому цінні монети, які обчислюються мільйонами доларів. Саме вони становлять найбільшу цінність, а багато екземплярів з багаторічною історією успішно збереглися до наших днів. Вартість тих чи інших грошей формується під впливом попиту колекціонерів-нумізматів. Найдорожчі їх продаються на аукціонах за великі суми.

До трійки лідерів увійшли:

  • Flowing Hair;
  • Double Eagle;
  • Brasher Doubloon.

Розглянемо далі їх детальніше.

Долар "Розпущене Волосся"

Перше місце по вартості зайняв срібний долар Flowing Hair, викарбуваний у 1794 році. Він складається на 90% срібла та на 10% з міді. Його зразком став срібний іспанський долар того часу, який вважався місцевою грошовою одиницею. Flowing Hair є першою монетою, випущеною монетним двором США. До наших днів дійшло близько 200 штук, а одна стала найдорожчою у світі.

Подвійний орел Сент-Годенса

Він був викарбуваний у 1933 році, але так і не потрапив у обіг через Велику Депресію. Монета складалася з чистого золота, проте уряд того часу вважав, що їхній масовий тираж розорить скарбницю США. На аверсі монети зображено леді Свобода та 48 зірок.

Дублон Брашера

Brasher Doubloon – ще одна популярна дорога монета. Її виготовив ювелір Ефраїм Брашер у 1787 році. Дублоном її назвали через зовнішню схожість з іспанським дублоном, яким користувалися на територіях колоніальної Америки. Відомо, що було випущено всього 7 таких монет, тому їхня цінність надзвичайно висока.

Big Maple Leaf

Це найдорожча канадська монета, яка на 99% складається із чистого золота та має вагу 100 кг. Вона була випущена нещодавно – у 2007 році. Усього було викарбувано 6 шт., номінал кожної – 1 млн доларів, їх навіть внесли до Книги рекордів Гіннеса. На її реверсі зображено кленовий лист - символ своєї країни. Одну з таких монет купили у 2004 році за 4 млн. доларів.

Подвійний леопард

Double leopard вважається рідкісною монетою Англії, викарбувана в 1344 в період правління короля Едварда III. Після неї почалося регулярне карбування англійських грошей. Номінальна вартість флорину становила лише 6 шилінгів. Частина монет була розплавлена, частина втрачена, 2 з них знайшли 150 років тому і сьогодні вони зберігаються в Британському музеї, ще одна знаходиться в приватній колекції.

Як видно, ці рекордсмени є власністю музеїв та приватних колекціонерів, тож у продажу їх практично неможливо зустріти. Список цінних монет постійно поповнюється, археологи розкопують цінні втрачені монети, то монетні двори випускають унікальні колекційні екземпляри.