0800331582

У якій валюті зберігати заощадження?

У якій валюті краще зберігати свої заощадження? Що варто вибрати - євро або долари? Чи робити гривневі накопичення або очікувати девальвації? Всі ці питання хвилюють кожного відповідального українця, який замислюється про своє фінансове майбутнє. Складно однозначно назвати валюту, в яку можна конвертувати без ризиків всі свої гроші.

Які оптимальні варіанти існують для вкладень?

Валютні вкладення

Як показала практика, UAH вельми чутлива до економічних потрясінь у світі, тому будь-які негативні фактори на ній тут же відображаються. В Україні через це динамічно змінюються курс євро і долара. Щоб хоч якось пом'якшити ризики, фінансові експерти рекомендують зберігати свої заощадження в декількох валютних кошиках. Це допоможе не тільки зберегти наявний капітал, але і примножити його.

Найоптимальніший варіант - вкладення в долари. З осені 2020 року долар в Україні почав зміцнювати свої позиції, це викликано другою хвилею коронавірусу. На поточний момент експерти не радять масово закуповувати долар, оскільки ближче до нового року інвалюта, як правило, зростає в ціні. Якщо є можливість, то краще дочекатися літа, саме тоді українська гривня стабільніша, а USD має найнижчі показники. Якщо ж потрібно терміново купити долари, євро та іншу валюту, то потрібно знайти надійний банк або обмінник, в якому купівля інвалюти відбудеться на найвигідніших умовах. Зверніть увагу, що на час карантину деякі фінустанови закрили частину своїх відділень, обмежили час їх роботи або перевели більшість операцій в онлайн-режим.

Переваги валютних вкладень

Будь-які валютні вклади - це ліквідні активи, особливо, якщо вони знаходяться в банках. При бажанні їх можна зняти при необхідності, хоча є ризик втратити частину вкладень. Найчастіше вкладники використовують такі валюти, як долар США, євро, швейцарський франк і фунт стерлінгів, так як вони уособлюють стабільність, надійність і фінансове благополуччя.

Світовими лідерами по стабільності і надійності в 2020 році є долар США, євро, британський фунт та швейцарський франк. Далі розглянемо детальніше кожну з цих валют, і порівняти плюси і мінуси зберігання грошей в тій чи іншій валюті.

Вкладення в долари США

USD до цього дня утримує міцні стабільні позиції на світовому ринку. Левова частка активів і транзакцій проводяться саме в американській нацвалюті. В Америці теж іноді трапляються катаклізми, які потрясають курс, проте долар упевнено тримається на плаву. Економіка США стабільна і сама просунута в світі, за рахунок збільшення товарообігу зростає і попит на валюту. Крім даних факторів стабільний курс долара долар забезпечують помірна інфляція політична і військова міць США, а також історична стабільність, статус і довіру з боку суспільства.

Зберігання в євро

Євросоюз має сильну зростаючу економіку, яка активно підтримується такими країнами, як Німеччина і Франція. Євро - досить молода валюта, незважаючи на свій статус вона також зазнавала потрясінь, наприклад, в 2008 році, коли Греція опинилася на межі банкрутства і спровокувала кризу у всій Єврозоні. До цього дня Афіни ще не повністю погасили держборг, тому подібні кризи ще можуть відбутися. Проте, фінансові експерти впевнені в тому, що побоюватися не варто і euro є хорошим варіантом для вкладень і накопичень.

Активи в британських фунтах

Фунт стерлінгів - не менше стійка валюта, ніж долари з євро. Проте, в Україні фунти не користуються особливим попитом і не розглядаються в якості інвестування. Великобританія вийшла з ЄС і зуміла зберегти цінність своєї валюти. Дана країна має сильну економіку, тут розташовано чимало банків, тому приводів для ослаблення активів в GBP немає.

Зберігання в швейцарських франках

Швейцарія багато століть є символом стабільності, надійності та неквапливості. Саме швейцарські банки є найбезпечнішими і прибутковими. Не дивно, що місцева валюта також є стабільною і привабливою для інвесторів. Швейцарський франк входить в список резервних валют, що говорить про його надійність і безпеку. Його змінюють не все банки або обмінники, але якщо вам випаде така можливість, то краще нею скористатися.

Можна відзначити ще кілька варіантів для грошових вкладів:

  • золото. З кожним роком його вартість збільшується. Якщо вас цікавлять довгострокові заощадження з примноженням капіталу, то даний варіант відмінно підійде.
  • депозити. Банківські вклади в перевірених банках мінімізують ризики вкладень і приносять додатковий щомісячний дохід.

Висновки

Незалежно від обраного способу зберігання валют, все буде залежати від вас. Валютний ринок постійно змінюється, тому не можна на 100% стверджувати, що певна валюта втримає пальму першості і принесе високий дохід. Оптимальний варіант - робити вкладення в різні валюти і на довгострокову перспективу.