0800331582

Як формується курс валют?

Потреба в придбанні іноземної валюти виникає не тільки у великих бізнесменів або інвесторів, але і у звичайних українців, які збираються поїхати за кордон, співпрацюють з іноземними партнерами, купують товари в інших країнах тощо. Не кожна людина знає, як саме формується валютний курс, чому в одній країні іноземна валюта купується і продається за різними цінами, які чинники впливають на її ціну, чим відрізняється ринковий курс від офіційного. Розглянемо далі, як саме формуються валютні курси, якими бувають види курсів і хто їх регулює.

Критерії формування курсу валют

Курс валют Україна

В Україні номінальним джерелом формування курсу є МВРУ. У нашій країні немає валютної біржі, замість неї використовується міжбанківський валютний ринок України. Після проведення міжнародних торгів він визначає валютний курс більшості країн, що дозволяє проводити розрахунки на державному рівні. Щодня на міжбанк приходять заявки від різних банків, в яких вказані суми, за якими вони готові купити/продати валюту. Вони зустрічаються, погашаються, і в результаті отриманих цифр починають формувати курси.

Після цього НБУ публікує дані про утворення курсі, а від цих цифр вже відштовхуються державні та комерційні банки країни. Для визначення курсу банк оцінює:

  • вартість його покупки потрібного обсягу валюти;
  • загальний настрій і динаміку валютного ринку;
  • кількість заявок на покупку і продаж валюти;
  • наявність валютних інтервенцій;
  • рівень активів і зобов'язань у валюті.

Страхуючи себе, банки будуть встановлювати свій курс, продаючи населенню валюту трохи дорожче і купуючи її дешевше, ніж на МВРУ. Основними джерелами попиту на долари, євро та іншу валюту в Україні є імпортери, банки, населення і спекулянти. Приплив грошей в країну забезпечують експорт і допомога від МВФ.

Як часто може змінюватися валютний курс?

В Україні курс валют є плаваючим, тому може змінюватися кілька разів протягом дня, особливо в обмінниках. Це відбувається через низку факторів:

  1. Економічні показники країни. Інфляція, падіння промисловості, котирування гривні, стан платіжного балансу впливають на валютний ринок. Якщо економіка стабілізується, то в країні підвищується попит на національну валюту, зростає її курс.
  2. Довіра до тієї чи іншої валюти. Українці не дуже люблять зберігати свої заощадження в гривні, тому змінюють її на долари, фунти, євро.
  3. Політика центральних міжнародних банків, комерційних фондів, які масово скуповують валюту для своїх потреб.
  4. Загострення військових конфліктів, катастрофи, епідемії. Подібні фактори негативно впливають на курс національної валюти в будь-якій країні.
  5. Динаміка цін на імпортні та експортні товари.

Також на зміни валютних котирувань впливають другорядні чинники, через які їх прогнозування стає складним і непередбачуваним.

Якщо ви хочете дізнатися актуальний курс валют в Україні, щоб провести обмін з мінімальними відсотками, звертайтеся в мережу обмінників Kit Group. Дана компанія більше 10 років успішно займається валютообмінними операціями і заслужила довіру тисяч українців. На сайті Kit Group можна дізнатися вартість популярних валютних пар, використовувати онлайн конвертер, а також зафіксувати курс на 60 хвилин, щоб приїхати в найближчий обмінник і отримати гроші.